Eclipsa secolului / 11 august 1999

În pragul mileniului trei, la 11 august 1999 am fost martorii unui eveniment astronomic de excepţie: eclipsa totală de Soare.

Eclipsa a străbătut Europa de la nord-vest până la sud-est. Ea a traversat mai multe state europene şi anume : Anglia, Franţa, Germania, Austria, Ungaria, Iugoslavia, România, Bulgaria şi Turcia.

Eclipsa de la 11 august 1999 a fost considerată, din mai multe puncte de vedere ,Eclipsa secolului. Aceasta face parte din categoria eclipselor totale de Soare. Teritoriul tării noastre a fost cuprins de eclipsa totală, oraşul Bucureşti fiind singura capitală europeană situată exact pe linia centrală a benzii de totalitate.

Ultima eclipsă totală de Soare, vizibila de pe teritoriul ţării noastre avusese loc la 15 februarie 1961, iar urmatoarea va avea loc în anul 2236.

Fabrica de chibrituri din Brăila a ales acest eveniment ca tematică pentru cutiile de chibrituri, realizând o serie din opt piese sub denumirea „Cu ochii pe … ECLIPSĂ 11 august 1999”, desenul fiind tipărit direct pe cutia din carton.

Acelaşi eveniment a fost şi tematica aleasă de firma producătoare de cutii de chibrituri SEITA, din Franţa,  sub denumirea „Éclipse 11 aout 99, această serie având zece piese, exemplarul din imagine fiind al 9-lea din serie.  

Reclame