În general, transportatorul, comerciantul, cel care le depozitează, dar nici utilizatorul, nu acorda o importanţă prea mare mesajului imprimat pe ambalajul chibriturilor.

Ca şi în cazul obiectelor banale, dar fără de care nu ne mai putem imagina cotidianul, nici în materie de chibrituri, omul obişnuit nu ia seama la felurile de chibrituri, la modurile de ambalare a lor, la diversitatea mesajelor ce se aplică pe cutii şi pe plicuri.  Aceste aspecte interesează numai pe producătorii şi pe colecţionarii obiectelor respective.

Imaginile tipărite pe o cutie de chibrituri care poate fi o clădire, o personalitate, o rasă de animale, o specie de plantă, un eveniment, pot incita fantezia celui care le priveşte, iar pentru unii următorul drum va duce la o bibliotecă, la un mic studiu, la o mică descoperire, care le va aduce un dram de bucurie chiar şi pentru câteva minute.

Pentru un filumenist care doreşte o cunoaştere amănunţită a piesei respective, pe etichete, pe cutii, apar şi unele informaţii foarte importante referitoare la ţara de provenienţă, fabrica de chibrituri unde a fost realizată piesa respectivă, anul stasului dar şi câteva alte informaţii cu mai puţină importanţă, mai degrabă interesante cum ar fi numărul de beţe pe care le conţine, preţul, limba în care a fost scris textul, firma importatoare, firma care comercializează produsul respectiv, etc.

Plecând de la terminologia cuvântului filumenie potrivit căruia cuvântul „filumenie” este format din doi termeni: cuvântul grec „philos” – iubitor şi cuvântul latin „lumen” – lumină, iar filumeniştii sunt definiţi a fi „iubitori de lumină”, cu precizarea că aici „lumină” are înţelesul simbolic al „luminii informaţiei”, respectiv, mesajul care se află inscripţionat pe cutiile de chibrituri, adică pe etichetele lor, voi încerca să vă fac o mică demonstraţie a corectitudinii definiţiei date acestei pasiuni.

Ca atare în postările cu titlul Descifrarea mesajelor de pe cutiile de chibrituri, voi încerca să vă călăuzesc pe tărâmul descifrării mesajelor şi ale informaţiilor inscripţionate pe cutiile de chibrituri, dar şi să vă prezint alte informaţii suplimentare culese în legătura cu tematica respectivă.