Primul zbor în Cosmos al unui Român


Piesele prezentate: Etichete de cutii de chibrituri. Serie formată din 3 (trei) piese.
Aplicate pe: cutiile din furnir realizate la Fabrica de chibrituri Bucureşti, conform STAS 2627-1978.
Număr catalog: 997 – 999 / 1981 (vezi catalogul virtual)
Tematica prezentată: Primul zbor în  Cosmos al unui Român.

Informaţiile oferite de etichete se referă în principal la data realizării misiunii, luna mai 1981, şi definirea misiunii sapțiale: Primul zbor în Cosmos al unui român.
Pe etichete mai putem descoperi steagul şi stema României, Coloana infinitului, lucrarea sculptorului român Constantin Brâncuşi, o rachetă spaţială, globul pământesc şi lauri pe fondul unui cer albastru înstelat, iar pe una din etichete apare imaginea unui cosmonaut, care ne sugerează că ar fi vorba de cosmonautul român, dar nu este o imagine fidelă al acestuia.

Pentru un filumenist, pe etichetă apar şi câteva informaţii foarte importante, referitoare la fabrica de chibrituri: Fabrica de chibrituri Bucureşti, , anul stasului: STAS 2627-1978,  date necesare pentru a-i  putea stabili apartanenţa la o anumită grupă de piese.

Alte informaţii culese în legătură cu evenimentul prezentat pe etichete:
În seara zilei de 14 mai 1981, la ora 20 16’ 38” (ora Bucureştiului), de pe cosmodromul Baikonur, a fost lansată racheta purtătoare cu nava cosmică Soiuz-40 (în greutate totală de 300 tone), din cadrul programului spaţial „Intercosmos” având la bord echipajul mixt româno-sovietic format din locotenentul major pilot ing. Dumitru Prunariu şi colonelul cosmonaut Leonid Ivanovici Popov.
Misiunea a durat 7 zile, 20 de ore, 42 de minute şi 52 de secunde, după un parcurs circumterestru de 5.260.000 de kilometri.
Dumitru Prunariu (n. 27 septembrie 1952, Braşov) a devenit astfel primul şi singurul român din istorie care a zburat vreodată în spaţiul cosmic.
Sursa: http://ro.wikipedia.org/

Iată și fotografia celor doi cosmonauți: