În multe orașe ale României întâlnim „Statuia Lupa Capitolina”, cunoscută și ca „Statuia Lupoaicei”.

Această statuie, a făcut obiectul tematicii mai multor cutii de chibrituri românești din carton, cu imaginea tipărită direct pe carton, produse la Fabricile de chibrituri de la Brăila și Gherla.

– cutie de chibrituri  produsă la Fabrica de chibrituri Brăila, după stas 2627-73, ca atare apărut după anul 1973, în două variante, cu și fără model pe fondul pe care este tipărită imaginea

    

– cutie de chibrituri  produsă la Fabrica de chibrituri Gherla, după NTR  3814-82, produs printre primele cutii cândva după august 1984, în două variante, cu modelul în relief și simplu

cu denumirea producătorului de pe spatele cutiei: Fabrica de Chibrituri Gherla

varianta: cu modelul în relief

varianta: cu modelul simplu, doar tipărit pe carton

cu denumirea producătorului de pe spatele cutiei: Combinatul de Prelucrare a Lemnului Gherla

Alte variante de culori puteți vedea la adresa:

http://www.modoro.ro/catalogul_cutiilor_de_chibrituri_gherla_momir_03.htm

– cutie de chibrituri  produsă la Fabrica de chibrituri Gherla, după STAS 2627-86, ca atare produs după anul 1986

cu denumirea producătorului de pe spatele cutiei: C.P.L. Gherla (Combinatul de Prelucrare a Lemnului Gherla)


Alte variante de culori puteți vedea la adresa:

http://www.modoro.ro/catalogul_cutiilor_de_chibrituri_gherla_momir_13.htm


Căutând informații legate de această tematică am găsit multe informații interesante la adresa:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Lupa_Capitolina (cu multe alte amănunte …)

Lupa Capitolina (în italiană Lupoaica de pe Capitol), denumită și Lupa romana, este o statuie de bronz etruscă, turnată probabil în secolul 5 î.e.n., undeva pe valea fluviului Tibru. Originalul este păstrat în „Museo Nuovo” din Palazzo dei Conservatori din Roma. O copie este expusă în aer liber în Piazza Del Campidoglio.

Statuia a fost amplasată la Roma încă din antichitate. Monumentul reprezintă o lupoaică de dimensiuni aproximativ reale (75 cm înălțime și 114 cm lungime), la care sug cei doi copii, ce îi reprezintă pe Romulus și Remus, întemeietorii legendari ai Romei.

Intrată în colecțiile Vaticanului, statuia lupoaicei i-a fost restituită orașului Roma în 1471 de Papa Sixtus al IV-lea.

Pentru a omagia originea latină a poporului român, între 1906-1926 statul italian a facut cadou României următoarele copii ale statuii Lupa capitolina din Roma: București,  la 7 septembrie 1906, Cluj, la 28 septembrie 1921, Timișoara, la 23 aprilie 1926, Târgu Mureș, în 1924, Chișinău, în 1921.

În România au fost confecționate și instalate și în alte orașe sau sate replici ale acestor copii ale,  „Statuii Lupoaicei”, de pildă la Brașov, Alba Iulia, Târgu Mureș, Turda, Blaj, Târnăveni, Luduș, Brad, Năsăud, Sighișoara, Constanța, Galați, Maieu, Leșu, Cristeștii Ciceului, Săcele. …”

Iată și imaginile statuii, originalului din „Museo Nuovo” din Palazzo dei Conservatori din Roma și copia expusă în aer liber în Piazza Del Campidoglio, imagini preluate de la aceeași adresă

Reclame