După postările privind primele cutii de chibrituri produse la Fabricile de chibrituri București și Fabrica de chibrituri Gherla, iată că a sosit vremea să vă prezint și primele cutii produse la Fabrica de chibrituri Brăila.

O mai largă prezentare a fabricilor de producere a chibriturilor în România puteți citi pe
http://www.modoro.ro/producerea_chibriturilor_in_romania.htm

În postarea de azi mă voi concentra mai mult pe prezentarea exemplarelor.

Câteva caracteristici specifice cutiilor produse la Brăila:
– au fost realizate exclusiv din carton, cele clasice, fiind produse în două mărimi, atât cu 38 de bețe cât și cu 50 de bețe, cu imaginea tipărită direct pe carton, excepție făcând câteva serii de cutii produse cu scop turistic, care au avut lipite pe suprafața cutiei etichete tematice, marea lor majoritate fiind turismul,
– primele cutii produse, în perioada 1962-1973, nu au avut text înscris pe spatele cutiei, abia începând cu cele produse conform STAS 2627 din anul 1973, cutiile au avut datele de identificare specifice cutiilor de chibrituri: denumirea fabricii, stas-ul, numărul de bețe conținute și prețul,
–  denumirea fabricii nu a fost niciodată cea folosită uzual Fabrica de chibrituri, ci C.P.L. Brăila, Combinatul de prelucrare a lemnului Brăila, iar după privatizare P.A.L. Brăila S.A.
– au existat multe reluări de tematici, identice ca și tematică și desen, deosebirea lor le putem face descifrând textul de pe spatele cutiei, culoarea, așezarea textului, denumirea producătorului, etc, etc.

Datorită colecționarului Vasile D. Chițac, avem câteva planșe cu primele cutii realizate la Brăila, perioada aprox. 1963-1973, pe care le puteți vizualiza și la adresa:
http://www.modoro.ro/fise_cutii_chibrituri_braila01.htm

Iată câteva din aceste exemplare.

Primele două cutii au fost doar unicolore, fără vreun text sau imagine tipărită:

Apoi cu imaginea tipărită și în unele cazuri cu text

********* omisiuni de serii

********** omisiuni de serii

Primele cutii pe care a apărut textul cu datele specifice cutiilor de chibrituri:  STAS-ul după care s-au produs cutiile de chibrituri, a fost acesta, exemplar unicat ca și tematică: Un fotbalist.
Ce este interesant de remarcat că textul apare pe fața cutiei și nu pe spate cum este specific cutiilor de carton.
Acest mod de inscripționare a textului a apărut pe cutiile produse la Brăila, conform STAS 2627-55 și STAS 2627-64, cele produse după STAS 2627-73 fiind deja cu textul inscipționat pe spatele cutiei.
Vezi exemplarele de mai jos:

Interesant de remarcat și faptul că, există două grupe de cutii produse conform STAS-lui 2627-73, unele pe care nu apare și altele pe care apare denumirea producătorului, acestea fiind și primele cutii produse la Brăila pe care apare inscripționat denumirea producătorului sub forma abreviată C.P.L.. De aici încolo toate cutiile produse la Brăila pot fi ușor grupate, clasificate după anul STAS-lui.
Mai larg despre STAS-ul 2627 și alte norme tehnice de producere a chibriturilor în România puteți citi și pe:
http://www.modoro.ro/stas_2627.htm

Rămân cu speranța să pot definitiva cât de curând lucrul la Cataloagele cutiilor de carton produse în România, cu atât mai mult cu cât în ultimii doi ani mi s-a completat aproape în întregime colecția proprie de exemplare românești, unele ca și  fișe, (cutii fără sertare și fără bețe), altele ca și cutii întregi.
La momentul respectiv vă voi invita să le vizualizați.

Într-o postare viitoare vă voi povesti mai pe larg despre Cataloagele etichetelor si cutiilor de chibrituri românești.