În afara colecţionarilor de cutii de chibrituri mai există şi o categorie de pasionaţi de alte activităţi legate de chibrituri: confecţionarea de machete, dezlegarea problemelor logice cu beţe de chibrituri, realizarea de clipuri cu cutii şi beţe de chibrituri, crearea de bancuri, iar în domeniul cultural artistic s-au scris poveşti, au fost realizate piese de teatru, film, balet, au fost compuse melodii, toate având ca punct de pornire piesa scrisă deHans Christian Andersen, „Fetiţa cu chibrituri”.

Căutând pe internet am găsit multe asemenea materiale pe care le-am prezentat în siteul cu colecţia proprie de filumenie la adresa: http://www.modoro.ro/divertisment.htm

Dar câţi dintre dumneavostră a auzit de  Alexandru Takacs din Lugoj, un român pasionat de realizarea machetelor din beţe de chibrituri?.

Iată ce scria presa din perioada în care el se ocupa cu construirea machetei:

„O miniatură pe care o construieşte din beţe de chibrituri şi pe care speră să obţină destui bani ca să-şi ridice o casă ca-n poveşti Alexandru Takacs, spune că minunăţia va avea aproape doi metri lungime, 86 de centimetri lăţime şi o înălţime de 120 de centimetri …”

http://www.romanialibera.ro/ (notă: articolul nu mai poate fi citit online)
Catedrala Notre Dame realizata din bete de chibrit.
Lugojanul Ioan Alexandru Takacs aspira sa intre in Cartea Recordurilor prin realizarea in miniatura a Catedralei Notre Dame din Paris din bete de chibrit. Dimensiunile machetei sunt de 2,01 m lungime, 1,33 m inaltime si 0,81 m latime. „Constructia” acestei opere miniaturale a durat sapte ani si au fost folosite peste doua milioane si jumatate de bete de chibrit. Lugojanul intentioneaza sa plece la Paris pentru a-si comercializa lucrarea. Documentele necesare pentru a fi inscris in Cartea Recordurilor au fost trimise catre Guinness World Record.

http://www.romanialibera.ro/ 
Cea mai mare machetă de edificiu public din lume, realizată numai din beţe de chibrit, a fost omologată de Cartea Recordurilor în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Lugoj, transmite corespondentul Amos News.
Realizarea este o copie a Catedralei Notre Dame din Paris şi îi aparţine lugojeanului Ioan Alexandru Takacs. După mai bine de şapte ani de încercări şi două tentative eşuate, copia din chibrituri a fost dusă la final, prin utilizarea a peste două milioane şi jumătate de beţe. Omologarea pentru Cartea Recordurilor a confirmat dimensiunile machetei (2,01 metri lungime, 1,33 metri înălţime şi 0,81 metri lăţime), dar şi asemănarea cu originalul.
Takacs a obţinut planurile şi imaginile de referinţă de pe internet. Autorul a trimis toate documentele la Guinness World Records şi este pregătit să plece la Paris, unde vrea să îşi vândă lucrarea. Cu câţiva ani în urmă, un italian i-a oferit 10.000 de euro în schimbul catedralei sale din beţe de chibrituri, dar i s-a părut prea puţin pentru efortul făcut, aşa că a ridicat preţul la 50.000 de euro. Sursa: Romania Libera: Sambata, 26 August 2006

Dar mai bine vă invit să vedeţi ce povesteşte el personal despre cum a realizat macheta, pe blogul http://alexpiramid.wordpress.com/, în articolul sugestiv intitulat Odisea unei machete, unde puteţi vedea şi multe fotografii ale machetei. Iată una dintre ele:

„…Totul a  inceput cu un vis de a realiza casa visurilor, o macheta pentru ca una adevarata nu mi-o puteam permite.

Mi-am propus sa o fac din bete de chibrite ca sa arate mai frumos, pe atunci lucram ca mecanic la o fabrica textila si trecand intr-o zi pe la depozit dupa niste piese am gasit o revista din Anglia, rasfoind-o am zarit o macheta a faimoasei catedrale Notre Dame din Paris, am rupt pagina respectiva si am bagat-o in buzunar, nu stiu ce m-a atras la ea. Am ajuns acasa unde am constatat unele nereguli de architectura la macheta si mi-am propus sa o fac eu mai bine si din chibrite .

Atunci a inceput viata mea sa se schimbe … avand la indemana poza respectiva, o lupa si ambitia unui baietandru m-am apucat de lucru, am zis ca peste cateva zile o si termin, m-am amagit singur …” vezi tot articolul

Dar puteţi admira macheta expusă la Lugoj şi în clipul video:
http://www.trilulilu.ro/

Ce aş mai putea adăuga? … Poate doar atât:  Toată admiraţia şi consideraţia pentru ce aţi realizat domnule Alexandru Takacs !. Bravo.