În postarea de azi, vă prezint cutiile de chibrituri din carton produse la Gherla, cutii care au ca tematică Mănăstiri din România.

Cutiile au fost produse conform stas 2627-86, după privatizarea unității, respectiv după anul 1990. Din păcate anul exact al apariției lor, nu le cunosc.

Prima serie prezintă Biserica din lemn de la Mănăstirea Nicula din județul Cluj, și câteva imagini din interiorul actualei biserici și imagini din exterior, respectiv din incinta mănăstirii.

1

  2       3

O altă cutie, produsă mult ulterior, redă aceeași imagine nr. 2 din seria anterioară dar cu mici modificări, pe fața cutiei cu biserica din lemn, apare textul Sfânta Mănăstire Nicula, în schimb nu apare denumirea producătorului, ci o adresă și un număr de telefon.

Tot pe o cutie produsă la Gherla, dar fără denumirea producătorului apare o altă mănăstire renumită a noastră, dar de data aceasta din Bucovina, Mănăstirea Putna, după textul scris în limba engleză, este posibil să fi fost făcut cu scop turistic, ca o reclamă turistică pentru străini.

                                      

Sigur că această tematică în anumite vremuri trăite de noi nu putea fi prea mult popularizată, așadar să ne bucurăm și pentru aceste câteva minunate exemplare care au făcut excepție, cât și pentru cele realizate în vremurile de după …

Vezi și postările anterioare:

https://colectionaramodoro.wordpress.com/2011/08/31/manastiri-si-biserici-pe-cutiile-de-chibrituri-romanesti_01/

https://colectionaramodoro.wordpress.com/2011/09/02/manastiri-si-biserici-pe-cutiile-de-chibrituri-romanesti_02/