„În fiecare an, pe 4 octombrie, sărbătorim Ziua Mondială a Animalelor, ziua tuturor acelor ființe care ne înfrumusețează viața.

Ziua Mondială a Animalelor este o zi specială dedicată vieții animalelor și legăturii noastre cu ele. Această sărbătoare recunoaște locul pe care animalele îl au în viața noastră. Atât cele de companie, care ne sunt alături și ne aduc bucurie în fiecare zi, cât și toate celelalte animale de pe Pământ care nu sunt în preajma noastră, dar au nevoie de noi.
Inițiată în 1931 la Florența ca modalitate de a face cunoscută situația speciilor aflate în pericol, Ziua Mondială a Animalelor a ajuns cu timpul să fie celebrată pretutindeni pe glob ca zi a tuturor animalelor …” 

Citește mai departe
http://www.pedigree.ro/articles/Caine/Articole+generale/Ziua+Mondiala+a+Animalelor

Sigur că în astfel de zile îmi este imposibil să nu gândesc ca și o colecționară și să mă întreb “Oare animalele au fost tematică pe cutiile de chibrituri românești?.”

Și pot spune cu certitudine că DA.

Ca și exemplare unice sau serii de animale au apărut atât pe cutiile de carton produse la Brăila, dar mai ales pe cele de la Gherla, splendide exemplare de cutii de chibrituri, mai ales cele produse după privatizarea fabricilor, dar care poate vor face obiectul unei alte postări.

Azi vă voi prezenta doar seriile de animale apărute pe etichetele lipite pe cutiile de chibrituri produse la Fabrica de chibrituri București.

Primele două serii au apărut pe cutiile produse în anul 1933 și 1934!!! ca mai apoi acestea tematică să lipsească cu desăvârșire până în anul 1979!!!, când la scurtă vreme una după alta au apărut mai multe serii după cum urmează:

vezi și http://www.modoro.ro/catalog_chitac_volum_1.htm

În anul 1933, serie compusă din două etichete, nr. Catalog 42-43

    

În anul 1934, serie compusă din două etichete, nr. Catalog 48-49

  

vezi și http://www.modoro.ro/catalog_chitac_volum_4.htm

În anul 1979, Seria Animale, compusă din patru etichete, nr. Catalog 952-955, produse conform STAS  2627-73

În anul 1979, Seria  CÂINI, compusă din șase etichete, nr. Catalog 963-968, produse conform STAS  2627-73

În anul 1980, Seria PEŞTI, compusă din opt etichete,  nr. Catalog 977-984, produse conform STAS  2627-73

În anul 1980,  Seria Animale, compusă din opt etichete , nr. Catalog 989-996, produse conform STAS  2627-79, realizată în două variante, a) serie de lux, pe hârtie lucioasă și b) serie normală, pe hârtie normală, aceasta fiind totodată și ultima serie.

Puține, multe?, vă las pe fiecare să dați un răspuns, ca și colecționară răspunsul meu nu poate fi decât: puține, enorm de puține!.