O tematică îndrăgită de toți colecționarii români, este Seria de fluturi.

Majoritatea colecționarilor tineri care m-au contatat de-a lungul anilor au amintit de această serie, iar pentru unii dintre ei, această serie le-a dat impulsul de a deveni colecționari.

Lucru interesant și constatat personal, este că, și persoane care nu sunt colecționari, fără excepție, la vederea seriei, și-au adus aminte de ea.

Calitatea cartonului și al desenului acestor cutii nu este una de excepție, ci doar una medie specifică cutiilor produse în România până la privatizarea fabricilor, dar, cu toate acestea, poate tematica, poate gingășia fluturelui în general, a făcut ca această serie să fie atât de cunoscută și îndrăgită de noi toți.

Ceea ce puțină lume știe, este faptul că, seria de fluturi a apărut doar pe cutiile de carton cu imaginea tipărită direct pe carton și a fost produsă la ambele fabrici, atât la Brăila cât și la București, după anul 1986, ea fiind reluată de mai multe ori, atât înainte cât și după privatizarea fabricilor, a fost tipărită atât pe cutii cu 38 cât și pe cele cu 50 de bețe, și conține 9 exemplare.

Cum deducem aceste informații?, simplu, pe spatele fiecărei cutii de carton există inscripționate date referitoare la denumirea unității producătoare, norma tehnică de fabricație și anul de implementare a normei tehnice respective, în cazul nostru, STAS 2627-86, numărul de bețe pe care le conține cutia, 38 sau 50, de multe ori chiar și prețul cutiei de chibrituri. Ca o excepție de la regulă, au existat două serii tematice, a căror denumire apare inscripționat pe spatele cutiilor produse la P.A.L.-S.A. Brăila, cea în discuție fiind Seria fluturi, 9 modele. Cealaltă serie, a fost cea cu Desene animate, 4 modele.

În cazul ambelor fabrici de chibrituri, reluarea și retipărirea aceleiași tematici, cu desenul identic, a fost larg aplicată, în cele mai multe cazuri cu diferențe abia perceptibile pentru cineva care nu le studiază atent.

Una din preocupările mele de colecționar este și aceea de a studia aceste informații, de a le descifra. Este un aspect pe care eu îl recomand întotdeauna prietenilor mei tineri colecționari.

În imaginile de mai jos vă voi prezinta seriile de cutii de chibrituri cu tematica Fluturi, care au apărut de-a lungul anilor.

Imaginea celor nouă fluturi de pe fața cutiilor, au fost identice în cazul fiecarei serii apărute:

 

 

 

 

Iată și seriile care au apărut de-a lungul timpului la:
(notă: pentru simplificare am postat doar câte un exemplar al seriei)

Fabrica de chibrituri București

1)

– Unitatea producătoare: Fabrica de chibrituri București
– Norma tehnică: STAS 2627-86
– Nr. de bețe: 50 bețe
– produsă între anii 1986-1990

2)

– Unitatea producătoare: Societatea Comercială CHIBRO S.A. –  București
– Norma tehnică: STAS 2627-86
– Nr. de bețe: 50 bețe
– produsă după anul 1990, după privatizarea unității

Fabrica de chibrituri Brăila

3)

– Unitatea producătoare: Combinatul de prelucrare a lemnului Brăila
– Norma tehnică: STAS 2627-86
– Nr. de bețe: 50 bețe
– produsă între anii 1986-1990

4)

– Unitatea producătoare: P.A.L.-S.A. Brăila
– Norma tehnică: STAS 2627-86
– Nr. de bețe: 38 bețe
– produsă după anul 1990, după privatizarea unității

5)

– Unitatea producătoare: P.A.L.-S.A. Brăila
– Norma tehnică: STAS 2627-86
– Nr. de bețe: 38 bețe
– produsă după anul 1990, după privatizarea unității

Notă: diferența dintre ultimele două serii sunt existența sau absența:
– numărului de ordine de pe fața cutiei
– denumirii seriei de pe spatele cutiei

O altă diferență între toate cele 5 serii, este și numărul de chibrituri pe care le conține cutia, dacă în cazul cutiilor produse la Brăila avem și  cutii cu un conținut de 50 de bețe (prima serie) și de 38 de bețe (seria a doua și a treia), în cazul cutiilor de București avem doar cutii cu un conținut de 50 de bețe, și asta pentru că, la Fabrica de chibrituri București nu s-au produs cutii cu 38 de bețe.

Aș fi curioasă câți dintre cei care veți citi această postare își amintesc de această superbă serie produsă la noi în România?.