Nu cred că există vreun român, care să nu fi auzit de timbrul Cap de bour, unul dintre cele mai bine cotate timbre de pe piața filatelică internațională.

Dar, la fel, nu cred că mulți ar fi auzit sau ar fi văzut, cutii de chibrituri românești cu această tematică!.

Ei bine, în anii ’60, la fabrica de chibrituri Brăila a fost produsă o cutie de chibrituri din carton, cu imaginea tipărită direct pe carton, care are tematica Cap de zimbru.

varianta a), cu text care înconjoară capul de zimbru

– varianta b), fără text

 

 

Încercând să descifrez informațiile, respectiv textul de pe cutie, am găsit trei informații importante, dar și interesante totodată:

–        ZIMBRU, și nu BOUR cum mă așteptam, m-a dus la căutarea și aflarea unei informații deosebit de interesante (vezi mai jos).

–        R.S.R., ne oferă informația aproximativă a perioadei în care a fost produsă cutia. Se știe că Fabrica de chibrituri de la Brăila, a început să funcționeze în anul 1962, an în care România încă se numea Republica Populară Română, denumirea nouă de Republica Socialistă România purtând-o abia din anul 1965, deducem că, cutia a fost produsă începând cu anul 1965.

–        Conține 42 de bețe, este o informație interesantă întrucât până în prezent eu știam că cutiile românești conțineau ori 38 ori 50 de bețe. Lucru care mă va face să cercetez această informație.

 

Căutând după informații pe internet, legate de Capul de bour,  am aflat câteva lucruri deosebit de interesante:

Stema principatului Moldovei este reprezentată prin capul de bour cu stea între coarne, flancat la dreapta de o roză (soare) la stînga  de semilună, constituie element de bază al sigiliului Moldovei, al steagului Moldovei, al monedelor moldovenești.

Stema Moldovei era inițial un cap de bour (Bos taurus primigenius), care, după dispariția timpurie a acestui animal, a fost înlocuit treptat prin capul de zimbru (Bison bonasus), la rândul lui dispărut prin secolul XVIII.

Cea mai veche pecete domnească cu stema Moldovei este cea atârnată de un document semnat de Petru Mușat la1377.

Mai multe puteți citi pe:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Stema_Principatului_Moldovei

http://ro.wikipedia.org/wiki/Steagul_principatului_Moldovei

http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/M%C4%83rcile_po%C5%9Ftale_Cap_de_bour

Variații de culori ale  exemplarelor prezentate: