Monumentul pompierilor din București, a făcut obiectul unei tematici pe cutiile de chibrituri produse la Fabrica de chibrituri București, în anul 1983, Număr catalog: 1982-001/1982, veza Catalogul virtual, realizat de subsemnata
http://www.modoro.ro/catalogul_cutiilor_de_carton_bucuresti_momir_03.htm

Cutia de chibrituri realizat din carton cu imaginea tipărită direct pe carton, a fost produsă cu ocazia anului aniversar 1848-1983, la 135 de ani de la evenimente.

Monumentul este închinat eroilor pompieri care au ripostat trupelor otomane venite să înnăbușe revoluția din 1848.

Vă prezint și câteva imagini cu originalul, culese de pe internet.

Ca un fapt interesant de remarcat este că, în prima imagine vedem aproape aceeși imagine, același fundal, cât și bradul din dreapta monumentului. Următoarea imagine reprezintă Monumentul pe o carte poștală de epocă, iar cea de a treia este o fotografie din zilele noastre, în care deja este vizibilă clădirea Hotelului Marriott.

Alte informaţii culese în legătură cu tematica prezentată pe cutia de chibrituri:
Monumentul Pompierilor a fost ridicat pe Dealul Spirii, în faţa Arsenalului Armatei, din iniţiativa unui comitet de patrioţi bucureşteni.
Creaţie a sculptorului Wladimir Hegel, monumentul a fost inaugurat la 13 septembrie 1901, fiind una dintre cele mai reprezentative lucrări de artă monumentală dedicate eroilor revoluţiei române de la 1848.
În anii `80, ca urmare a construirii Casei Poporului, în prezent, Palatului Parlamentului, monumentul a fost mutat la intersecţia Căii 13 Septembrie cu str. Izvor, din fața Hotelului Marriott.
Având la bază un postament hexagonal din piatră, monumentul se compune dintr-un piedestal masiv, cu înalţimea de 5 m, în formă de trunchi de piramidă, cu un brâu spre partea inferioara şi cu un ornament arhitectural, sugerând un capitel, la partea superioara. Compoziţia statuară, având o inălţime de 2,5m, reprezintă o femeie distinsă, cu chip solar, care ţine în mâna stângă o trompetă, iar cu cealaltă mână sprijină trupul unui militar rănit. Femeia simbolizeaza „Victoria înaripată„, care anunţă mulţimii izbânzile idealurilor revoluţiei române de la 1848.
Pe latura din faţă a monumentului este fixată o placă de bronz cu inscripţia: „Luptătorilor de la 13 septembrie 1848, poporul român recunoscător, MDCCCL (1900)”.
Pe aceeasi placă sunt înfăţişate o cască de pompier, o compoziţie heraldică, precum şi un vultur cu aripile întinse. Pe latura opusă este fixată o placă de bronz, pe care scrie: „În aducerea aminte a luptei susţinută în acest loc de pompierii Bucureştilor, comandaţi de către căpitanul Zăgănescu, şi de Batalionul II din Reg. 2 linie sub comanda col. Radu Golescu contra unei divizii de armată turcească comandată de Cherim Paşa”.
Monumentul este înscris la poziţia nr.2280, cu codul B-III-m-B-19951, în Lista monumentelor istorice, actualizată prin Ordinul ministrului Culturii si Cultelor, nr.2314/8 iulie 2004.
Sursa: http://www.once.ro/

Ca și colecționar, nu pot decât să regret că nu au existat pe cutiile noastre românești, mai multe astfel de tematici, ele oricum și oricând, sunt o bună ocazie să ne atragă atenția, să ne incite curiozitatea în legătură cu istoricul lor.