Grupul statuar Traian, respectiv Bustul Împăratului Traian, au apărut de mai multe ori, atât pe cutiile de chibrituri produse la Fabrica de chibrituri București, cât și pe cele produse la Brăila.

Iată-le prezentate în ordinea apariției lor:

Bustul ÎmpăratuluiTraian din întregul Grup statuar, a apărut pe o etichetă dintr-o serie de etichete de cutii de chibrituri, lipită pe cutiile de furnir produse la Fabrica de chibrituri București în anul 1968, seria numită Brăila 600, cu ocazia sărbătoririi a 600 de ani de atestare documentară a orașului Brăila, , număr catalog nr. 676-684, iar al etichetei în cauză, nr. 684.

http://www.modoro.ro/catalog_chitac_volum_3.htm

Întreg Grup statuar a apărut apoi pe cutiile de chibrituri din carton, cu imaginea tipărită direct pe carton, produse la Fabrica de chibrituri Brăila,

în anul 1978,

 

cu mici diferențe legate de orientarea textului și existența sau lipsa benzii albe de pe spatele cutiilor, de culoarea de fond de pe spatele cutiei cât și orientarea întregului Grup statuar, primele două fiind o prezentare în oglindă.

în anul 1981,


în anul 1982,


notă: la prima privire ultimele două cutii, par identice, dar la o privire mai atentă sesizăm diferența, aceasta fiind, că pe cutia produsă după stas 2627-81 apare pe spatele cutiei textul BRĂILA și ÎMPĂRATUL TRAIAN, în timp ce pe a doua, cea produsă conform stas 2627-82 acest text lipsește).


Alte informaţii culese de pe internet în legătură cu tematica prezentată pe cutie:
In anul 1904, in Piata Sf. Arhangheli se ridica grupul statuar Traian, opera a sculptorului Tache Dimo-Pavelescu cu ocazia implinirii a 1800 de ani de la cucerirea Daciei si a patruzeci de ani de domnie a regelui Carol I.
Bustul semnat si datat lateral dreapta – Take D. Pavelescu sculptor 1904
Material – bronz
Soclu – piatra si marmura
Pe spatele soclului, inscriptia – Iion D. Trajanescu, arhitect
Dimensiunile bustului – 130 x 106 x 70 cm
Dimensiunile grupului de personaje de la baza monumentului – 260 x 140 x 70 cm
Dimensiunile soclului – 380 x 127 x125 cm
Basoreliefurile de bronz incastrate pe soclu reprezinta:
Pe fata soclului – Lupoaica alaptand pe Romulus si Remus ; dimensiuni – 20 x 38 cm
Lateral stanga – Scena din razboaiele daco – romane; dimensiuni – 69 x 26 cm
Lateral dreapta – Columna lui Traian; dimensiuni 69 x 26
Sursa: http://www.calificativ.ro/

Iată și două imagini fotografiate ale Monumentului, care au făcut obiectul tematic al cutiilor de chibrituri prezentate.