Majoritatea cutiilor de chibrituri, pe care le găsim actualmente în comerţ, sunt din import: Republica Cehă, Turcia, Belarus, Rusia, Lituania, China, Pakistan, etc.

Nu doresc să comentez calitatea acestora, nici să sugerez că  apariţia acestor chibrituri ieftine a dus sau nu la dispariţia unei mari industrii româneşti, cea de producţie a chibriturilor, las asta în seama analiştilor economici.  Doresc doar să vă prezint o mică întâmplare mai degrabă haioasă: recent a apărut pe piaţa românească  un lot de cutii de chibrituri produs în Pakistan, având pe spate imprimat un text aiurea.

Se pare că cei care au făcut traducerea au folosit un program de traducere online, pe care dacă l-aţi folosit vreodată aţi constatat că te apucă râsul când citeşti textul tradus. Sigur că ele se vor îmbunătăţii, şi chiar şi în faza actuală uneori ne este de folos …

Iată ce text apare pe cutiile de chibrituri: ” Clubrit de siguranţă. A nou se hva In inlemmoa copiilox tineri intr-un loc uscat frex ati cliritul urmand o mix are de du-ie vino. Acest chobrit este fix ut dup a standardele EN 1783: 1997 Importator Capacul de Aur SRL Romania-Buxunesti Tel:0722611278 Made In Pakistan”.

Ochiul vigilent al “mass-mediei” a descoperit imediat acest lucru şi iată articolul care a apărut în presă:

http://www.ziuadevest.ro/eveniment/7796-chibrituri-cu-explicaii-in-limba-romano-pakistanez.html
Miercuri, 10 Martie 2010 19:21 , scris de Sorin Marascu

Chibrituri cu explicaţii în limba româno-pakistaneză
„Incredibil, dar adevărat: o firmă din Bucureşti a scos la vânzare pe piaţa din Timişoara şi nu numai un lot de chibrituri care au pe cutie o traducere foarte bizară. Iată cum sună instrucţiunile de folosire de pe aceste cutii de chibrituri: ” Clubrit de siguranţă. Anon se hva inlemmoa copiilox tineri intr-un loc uscat frex ati cliritul urmand o mix are de du-ie vino. Acest chobrit este fix ut dup a standardele … Importator Capacul de Aur srl Romania Buxunesti … Made in Pakistan”. Culmea este că aceste chibrituri se vând de  multe săptămâni în Timişoara şi nimeni nu ia vreo măsură.

„Pentru a retrage aceste chibrituri de pe piaţă, trebuie să primim o reclamaţie”

Reprezentanţii OPC Timiş spun că ei nu pot face decât să transmită aceste date către Bucureşti, pentru că acolo are sediul firma care a importat aceste chibrituri din Pakistan. „Noi vom lua legătura cu colegii noştri de la Bucureşti şi îi vom înştiinţa despre existenţa acestor chibrituri. Nu putem să amendăm o firmă din Bucureşti, pentru că noi avem arondat doar judeţul Timiş. Pot să vă spun că amenda pentru informarea greşită a consumatorului este între 1.000 şi 10.000 de lei. Iar pentru a retrage aceste chibrituri de pe piaţă, trebuie să primim o reclamaţie din partea unui consumator” spune Marinela Iliaş, director OPC Timiş.

„Noi nu ştim nimic despre existenţa acestor chibrituri”

Angajaţii firmei Capacul de Aur din Bucureşti, adică cei care au scos pe piaţă aceste chibrituri, spun că nu ştiu nimic despre aceste mesaje de informare greşit scrise. „Nu ştim nimic despre aceste chibrituri, noi lucram cu o firmă din Pakistan, dar am renunţat la acel contract, pentru că preţurile erau prea mari. Atunci când aveam contract cu ei, noi le trimiteam traducerile, este vina lor dacă au greşit şi dacă au pus numele firmei noastre pe aceste chibrituri, pentru că noi nu mai avem un contract cu ei. Dacă nu eram o firmă serioasă, am fi dat un număr de telefon fals, în schimb, noi l-am dat pe cel corect. Nu mi se pare normal ca firma noastră să aibă de suferit, pentru că noi nu avem nicio legătură cu aceste chibrituri”,  spune Mihaela Tasoti, angajat al firmei Capacul de Aur.”

************

Cert este că după vreo două luni de la apariţia acestui articol, colecţionară împătimită fiind, am reuşit să cumpăr un astfel de pachet de cutii de chibrituri …  ce contează pentru mine că textul e tradus aiurea, nu-i aşa ? cât despre vigilenţa celor de la firma în cauză sau despre cei ce trebuiau să ia măsuri … no comment.

Catalogul în care puteţi vedea câteva din cutiile aduse din import, îl puteţi vizualiza la adresa:
http://www.modoro.ro/catalogul_cutiilor_din_import.htm

Una dintre preocupările mele de filumenistă este şi acela de a realiza cataloage în care sunt prezentate cutiile de chibrituri româneşti, inclusiv exemplarele produse pentru export sau cele din import.

Vă invit să le vizualizaţi la adresa:
http://www.modoro.ro/cataloagele_momir.htm
(într-un alt articol vă voi povesti mai multe despre aceste cataloage, începute cu mulţi ani în urmă de alţi colecţionari – filumenişti de seamă ai României).